FamilieForøgelse gone wrong afsnit 2

En guide til naturTure med ungerne

NaturTur Guide nr. 1

Min datter på 4 og jeg har nu været på 21 naturTure, i 2020. Derfor har jeg valgt at samle vores bedste ture og tips i denne lille “TurGuide”. 

Vores første tur gik ud i skoven for at finde spor efter dyr. Der er nærmest garanti for at finde hjorteLorte. Tager man ud i en skov med nåletræer er der også mulighed for at finde grankogler der er blevet spist af egern.

Ellers er alle små huller i jorden, potentielle musehuller og alle større huller kunne jo være rævegrave. Det handler om at se muligheder og ikke begrænsninger. Bare man ikke lyver 😉

Når nu man er på sporJagt er det jo oplagt at kigge efter fodspor. Da der er garanti for hjorteLorte er det nok ikke så underligt at fodspor fra hjorte også er rimelig nemme at finde. Det kræver selvfølgelig at man ved hvordan de ser ud. Der findes bøger med dyrespor (god til turTasken). 

For at gøre sporJagten mere visuel og for at kunne tage noget med hjem fra jagten, har jeg købt noget modelGips. Det er en pulver, som skal blandes op med vand, og et nip salt (så størkner det hurtigere). Blandingen kan så hældes ned i en fodaftryk, eller lign. Og bum så har man et bevis man kan tage med hjem.

Efter et par ture i skoven. Tog vi en tur på stranden. Fandt muslinger, kastede sten i vandet og undersøgte hvad stranden ellers kunne byde på. 

En kæmpe anbefaling skal lyde til at tage på regnvejrsTur. Ude i skoven er der mange vandpytter. Ta’ ud og hop i dem. De voksne skal også gøre det!

Her kommer jeg så lige med et par anbefalinger til mulige destinationer:

Sletterhage Fyr: området byder på et græsareal, hvor vi fandt et kranie fra et rådyr og mange harelorte. Og så er der selfølgelig stranden. Den er fyldt med sten (sjovt nok, men her er der kun sten), som er rigtig gode at tage med hjem og male på. Derudover er der, et lille stykke fra fyret, et kæmpe betonRør, helt nede ved vandet, som man kan gå igennem og man kan kravle op på. Det er også muligt af sove i dette rør, hvis man ikke vil hjem igen.

TingHulen, Mols Bjerge: et fedt område med et varieret terræn. Der er flere muligheder i forhold til at parkere mere eller mindre tæt på. Første gang vi var der var jeg nød til at bruges Google Maps for at finde det, men gåturen der hen var så flot. Vi så skovfirben og det skulle være et godt sted at spotte en hugorm, det er dog ikke lykkedes for os. Vi havde en naturBankoPlade med. Det er en rigtig god motivation for at gå og for at undersøge, for at finde de rigtige ting.

Bonusinfo: Tinghulen blev i gamle dage brugt som samlingspunkt for 3 sogne. Hvor taleren stod i bunden og snakkede og hulens udformning gjorde det muligt for alle tilskuere at høre hvad vedkommende sagde. 

Den Italienske Sti, Mols Bjerge: en afmærket rute på 3,4 km i skiftende natur. Det er en gåtur i blandt vilde heste og køer, samt en masse enebærbuske. Ruten er afmærket med røde prikker som kan være en god motivationsfaktor, hvis man overlader opgaven med at finde dem til ungerne. Vi sluttede vores tur af med at rode i ko- og hestelort (med pinde) for at undersøge hvad der gemmer sig af insekter i sådan noget lort. Der var rigtig mange fluer, men og en del røde møgbiller, de er flotte!

Jernhatten: Er et område der byder på en sti igennem en skov fyldt med helt specielle træer. Jeg ved ikke hvad der er for nogle, men stammerne snor sig på mystisk vis ud over det hele. Udover det gemmer skoven på en del huler. Et perfekt sted af søge læ til madPakkeSpisningen. Stien fører op på toppen af Jernhatten, som er en meget høj bakke. På toppen kan man se ud over havet, for lige ved foden af “bjerget” ligger stranden. Via en trappe, på 225 trin, kan man gå fra toppen og ned på stranden. Det er ikke en lang gåtur, men en tur der rummer flere forskellige ting. 

 

Afslutningsvis kommer der et tip. I vores turTaske ligger der altid, udover snacks, plaster, vådservietter og en kniv, altid 3 bøger. To gange Lademanns Naturfører (købt på den blå avis). Den ene er et fugleatlas og den anden hedder dyr og vækster. Den sidste bog hedder SANK og er om spiselige planter. På den måde kan vi altid finde viden om og navne på det vi ser. Jeg er nemlig slet ingen haj til det med natur, men jeg vil rigtig gerne lære en masse om den.

Det vigtigste, overhovedet, hvis du gerne vil ud i naturen med dine unger er at du selv har lysten til være ude og være undersøgende sammen med dem. Så ta’ noget tøj på som må blive beskidt, så du kan komme helt ned i børnehøjde!

Jeg håber, hvis du har læst så langt, at det kunne give lidt inspitation til at komme ud på tur med ungerne. For det er vanvittig hyggeligt!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FamilieForøgelse gone wrong afsnit 2